Tips och lite kul att veta

Förvaring

Honung ska framför allt förvaras mörkt och svalt, helst i ca 15 grader. Helst inte i kylskåp, men hellre det än i varmt skafferi eller köksskåp. Den kan hålla sig i flera år - även om den är bäst under första året - men kan börja jäsa om det är för varmt.

Honung som medicin

Honung innehåller bland mycket annat olika mjölksyrebakterier (som färsk) vilket har en välgörande, hälsobringande effekt både i binas och våra magar!

Om din mage krånglar eller om du ofta blir förkyld så kan det vara värt att prova äta 1 - 2  tsk honung om dagen. Viktigt är att honungen inte är uppvärmd. Så teskeden i morgonteet är gott men inte lika hälsobringande som en tesked direkt ur burken!

 Honung som smaksättare istället för socker

Honung går att använda när helst man annars tar socker. Oftast ger det en fylligare smak än vanligt socker. Honung i glass gör glassen segare. (Så vill man ha ett krispigt resultat då man bakar så är det möjligen bättre med socker). Att ringla honung över en frukt- eller bärpaj, istället för socker, gör det extra mumsigt!
Honung i marinad eller ringlad över revbensspjäll vid tillagning blir underbart gott.

När du bakar med honung

Tänk på att ta hälften så mycket honung som socker - honung upplevs ungefär dubbelt så sött!

Vill man ha honungen flytande så kan man värma upp den till ca 35 grader, lämpligen i vattenbad.Honung löser sig lätt i annan vätska, så det är sällan man behöver den flytande vid bakning.

Om du vill ha honungen flytande och ska använda den tämligen direkt, så går det bra att bara blanda med pyttelite vatten!

Varför inte göra din egen mysli: blanda havregryn, grovt hackade hasselnötter och mandel, linfrö, sesamfrö, pumpafrö. Värm lite honung i vattenbad eller blanda honung med lite lite vatten så får du honungen flytande. Ringla honungen över blandningen och rosta i ugnen 150 grader i ca 20-30 min. Rör om i blandningen då och då.

Flytande eller fast honung

Utländsk honung såsom exempelvis acasiahonung ger en flytande konsistens men merparten av den svenska honungen blir fast till konsistensen förr eller senare. Detta beror på den svenska floran! Den nektar de flesta av våra växter ger har högre halt av druvsocker samt en lägre halt av fruktsocker än exempelvis acasiablommans nektar. Dessa sockerarter påverkar kristalliseringen och druvsockret ger en fast honung och fruktsockret gör den mer flytande.

Man kan med tillsatser av fruktsocker göra honungen flytande. Även mer vatten gör den flytande - men detta ger en sämre kvalité med kortare hållbarhet, därför har all svensk honung av god kvalité alltid en vattenhalt på lägre än 20 %, och har en fast konsistens. Ibland kan man hitta flytande svensk honung - den är då nyslungad (och då orörd) eller består av uteslutande nektar av exempelvis ekblom, som håller den flytande längre. Men all svensk honung, utan tillsatser, stelnar förr eller senare och är de orörda så blir de riktigt hårda.

Vår honung har inga tillsatser och har en vattenhalt på 16 - 19 %. Så som bina gör den - det varierar beroende på hur sommaren är. Den är välrörd för jämn kristalisering och håller en fast, len och mjuk konsistens.

 

 

Hallebybergs honung är närproducerat, för dem som bor i Östergötland. Endast silad och handrörd, helt utan tillsatser. Varierar något i färg och smak beroende på när på sommaren den är hämtad och vilka blommor bina hittar. Så som bina gör den!

En burk honung á 700 gram, innebär 60 000 flygturer av bin och 100 000 blombesök. Ett bi får under sin livstid ihop 1/5 tsk honung. Om varje bi skulle få 100 kr/h så skulle en burk kosta 20 000 kr! (Enligt Gårdshonung).