Om oss

 

Lite historik:

Vi är fritidsbiodlare och startade våren 2010, efter den hårda vinter då många bin i sverige dog. Vi fick ändå tag i två stora fina samhällen/avläggare samt kunde göra ytterligare en avläggare och skapade på så sätt ett tredje mindre samhälle. Sommaren 2010 här på sveriges östsida var mycket god ur binas perspektiv och våra bin (2,5 samhällen) producerade så vår första honung.

Honungen påverkas av den natur som finns omkring oss, vilket är äng, skog, åkrar och trädgårdar. Det ger en ljusare men smakrik honung.

Vi och våra bin finns mitt emellan Norrköping, Linköping och Söderköping - ca 2,5 mil från dessa tre städer, närmare bestämt i Ekenberg 4 km från Skärkind.

Som en liten årsdagbok:

Inför säsongen 2011 startade vi med tre livskraftiga samhällen och vi slungade två omgångar redan före midsommar då bisäsongen började tidigt detta år. Resultatet tappades på burkar i två storlekar; 700 g och 1,5 kg.

Inför vintern 2011/2012 hade vi fem invintrade välmående samhällen, vilka alla överlevde vintern och var i full gång i April. Sommren 2012 har varit besvärlig med hög luftfuktighet och få hela soldagar vilket betydde mycket sämre skörd.
Två avläggare blev det under sommaren och alltså sju som har invintrats vintern 2012/2013.

Våren 2013 dröjde, och vi slungade inte förrän efter midsommar detta år. Den första omgången dröjde dessutom mycket länge med att "gå ihop" dvs att kristallisera sig. Väldigt god smak, tyvärr kan en liten grynighet anas i denna första omgång, men i övrigt av god kvalité. I juli fullständigt exploderade aktiviteten i bisamhällena - och då även för biodlaren. Här slungades det för fullt, rördes och tappades på burk.
Resultatet av de följande slungningsomgångarna blev en stor skörd med mycket fin honung; lagom fast, len och blommig smak. Detta år verkar bina ha samlat nektar från alla möjliga olika vilda blommor och trädgårdsblom. Ingen utpräglad smak av vare sig rasp eller maskros som tidigare år. Utan ännu godare!

Sommarens (2014) sista slungning gav en mörkare fantastiskt god honung (lite kolasmak).

Nytt från och med 2014 är att det går att köpa nyslungad honung! Det är en särskild upplevelse, med smak av blommor, sol och sommar. Är underbar att ringla över sommarens bär. Bör användas inom ett par veckor - den blir stenhård efter ett tag - så vi säljer den endast i små burkar (strax mindre än 300 gram) och den finns endast vid de tillfällen då vi slungar. Hör av dig om du är intresserad!

Sommaren 2015 blev inte någon bra säsong för landets biodlare. De låga temperaturerna gav inte så mycket nektar i blommorna och således inte så mycket honung. En tredjedel av normalskörd för många biodlare i denna landsände och för vår del likaså.

2016 blev ok för vår del, men för många biodlare blev skörden låg på grund av den torra sommaren

2017 blev det normalskörd för vår del  trots en synnerligen kall vår och torr sommar - det kom trots allt tillräckligt med regn för att bina skulle kunna hitta nektar. 

2018 Den synnerliga torra sommar till trots så blev det normalskörd med riktigt fin, smakrik honung. All blomning var 2-3 veckor tidigare och lite kortvarig och det innebar också mer slungning tidigare än vanligt och intensivare arbete under en kortare period, samt något tidigare invintring av bisamhällena.

2019 började väldigt bra. Slungat en rejäl omgång redan ett par veckor före  midsommar och en omgång precis före midsommar. Denna säsong har däremot påverkats mycket av att vi ändrat kupformat. Det har gjort att den vanliga utbyggnaden med ramar för honung inte har blivit lika bra som vanligt. Beroende på detta och på en tidig bra försäljning så har vi för första gången slut på honungen redan i oktober. Nu ser vi fram mot ett bra år 2020!

2020 blev trots sporadiskt regnande en ganska normal biodlarsäsong. Det var skönt att kunna arbeta med det nya ramformatet i alla kupor.

2021 - ett bra år! Gott om god honung.

 

 

  

 

 

 

sdc10916.jpg

imag0014.jpg

 kupor-i-vinterskrud.jpgtre-samhallen-varen2011.jpg

Hallebybergs honung är närproducerat, för dem som bor i Östergötland. Endast silad och handrörd, helt utan tillsatser. Varierar något i färg och smak beroende på när på sommaren den är hämtad och vilka blommor bina hittar. Så som bina gör den!

En burk honung á 700 gram, innebär 60 000 flygturer av bin och 100 000 blombesök. Ett bi får under sin livstid ihop 1/5 tsk honung. Om varje bi skulle få 100 kr/h så skulle en burk kosta 20 000 kr! (Enligt Gårdshonung).